Gezinsblad 08-02-2017

Hemels boekenprogramma

Annette Timmer en Albert Haar zijn bezig aan hun zestiende seizoen van De Literaire Hemel. Onder die naam interviewen ze iedere tweede vrijdag van de maand, van oktober tot en met april, in café De Amer in Amen drie schrijvers.

ASSEN – ,,Ik zit er vanaf het begin bij”, zegt Annette. ,,Wij zochten een sfeervolle locatie om voor publiek over literatuur te praten. Albert Haar kende Ab Sligter van De Amer goed en wist dat hij naast de vele bluesconcerten nog wel iets anders in zijn café wilde. Met een aantal mensen hebben wij Stichting De Literaire Hemel opgericht. En omdat Amen de locatie van De Literaire Hemel is, moesten het zeven bijeenkomsten per seizoen worden, want zeven is het heilige getal”, verklaart Annette de keuze.
,,We hebben een unieke formule bedacht. Per avond nodigen we drie gasten uit. Een schrijver van actuele Nederlandse literatuur. Iemand met regionale binding, dat kan zijn door de taal, het onderwerp van het boek of omdat de schrijver in het Noorden woont. En we hebben het onderdeel ‘Hemel of Hel’ waarin met een gast herinneringen worden opgehaald aan een overleden auteur. Dit kan bijvoorbeeld een groot bewonderaar zijn, een vriend, collega -schrijver of biograaf. Zo is het mogelijk om een schrijver die anders misschien in de vergetelheid raakt weer onder de aandacht te brengen.”
Naast de interviews is er bij binnenkomst, in de pauze en aan het eind van het programma instrumentale live muziek. Verder signeren de schrijvers hun boeken. Hiervoor wordt samengewerkt met Ingrid Verbruggen van boekhandel Van der Velde (voorheen Iwema) in Assen, die de boeken meeneemt. De Stichting krijgt subsidie van de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze en heeft enkele sponsors.

Annette speelt bij de programmering in op de actualiteit. ,,Ik maak daarom geen jaarprogramma. In september is onze folder met de najaarsprogrammering klaar en in december presenteren we de voorjaarsprogrammering.” Nieuw dit seizoen is de aandacht voor schrijvers met een migrantenachtergrond, zoals Sun Li en in maart Carolina Trujillo. ,,Ik ben zelf een enorme lezer, dus ik hou aardig bij wat er uitkomt. Als ik denk: dit is iets voor ons dan noteer ik dat. Verder heb ik contact met uitgeverijen en met schrijvers zelf. We hebben ondertussen meer dan 300 schrijvers in Amen gehad, dus een stevig netwerk opgebouwd. Schrijvers horen van elkaar ook over De Literaire Hemel. Wat wil je, met zo’n naam. De meesten komen uit de Randstad. Zij vinden het bijzonder en zijn heel verbaasd dat dit in zo’n klein dorpje bestaat. We krijgen veel complimenten voor de gastvrijheid en het geïnteresseerde publiek. We hebben vaste, trouwe bezoekers en mensen die gericht voor één van de schrijvers komen. Er ontdekken nog steeds mensen de hemel.”De volgende bijeenkomst is komende vrijdag, 10 februari. Albert interviewt dan Rudie Kagie over zijn memoir Hopman. Annette praat met Nop Maas over dichteres Hanny Michaelis, die tien jaar geleden overleed. Derde gast is Karin Amatmoekrim, geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze was elf jaar toen ze voor het eerst hoorde dat haar echte vader in Suriname woonde. Haar boek ‘Tenzij de vader’ is een portret van zowel vader als dochter. ,,Voor ons is altijd het grootste compliment als we horen: ‘Het was weer een Hemelse avond’.”
Aanvang: 20.30 uur. Entree is 15 euro voor volwassenen, voor jongeren tot en met 21 jaar 10 euro. Kijk voor meer informatie op www.literairehemel.nl.

Cindy Houwen
Foto Cindy Houwen

gezinsblad

Janneke Holwarda

Janneke Holwarda (DLH 12 februari 2016), Erik Nieuwenhuis  (DLH 8 maart 2013)  en Peter Middendorp (DLH 13 januari 2006) maken kans op het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de provincie Groningen die eens per twee jaar wordt toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren. De winnaar krijgt als opdracht een novelle te schrijven die iets te maken heeft met Groningen. Voor het eerst is er een nominatie-ronde. ingebouwd. 

Nick ter Wal

De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001 van Nanne Tepper, ingeleid en samengesteld door Nick ter Wal (DLH 12 februari 2016) )  staat op de shortlist van het Beste Groninger Boek 2016. Uit een totaal van 41 inzendingen koos de jury acht boeken die in aanmerking komen voor de prijs: vier in de categorie ‚fictie’ en vier in de categorie ‚non-fictie’. Onder de genomineerden fictie Wouter Godijn (DLH 10 januari 2014)  met De liefdesmachine. De prijsuitreiking is zondagmiddag 30 oktober a.s. in het Groninger Forum. 

Streektaalprijs Dagblad van het Noorden

Johan Veenstra uit Nijeholtpade heeft met Een vrouw van ivoor  (DLH 11 december 2015) zondag 3 april de Streektaalprijs 2015 van Dagblad van het Noorden gewonnen in de categorie literatuur. Volgens de jury is deze roman ongewoon openhartig in de streektaalliteratuur.
Johan Marga 21 8Et eerste exemplaor van ´Een vrouw van ivoor´ was veur de Drenste schriefster Marga Kool, et twiede veur Feike Oosterhof die jaoren in Ivoorkust woonde (foto Lenus v.d. Broek)

 

nominaties 2

Arjen Fortuin (DLH 8 april 2016) is nog steeds in de race voor de Brusseprijs. Zijn biografie van Geert van Oorschot is een van de vijf titels op de shortlist. De winnaar ontvangt 18 juni een oorkonde en een bedrag van €10.000,-.

Inge Schilperoord (DLH 12 februari 2016) blijft maar nominaties in de wacht slepen. Nu is Muidhond genomineerd voor de ANV Debutantenprijs. Net als Malva van Hagar Peeters (DLH 8 april 2016). De shortlist wordt 9 mei bekend gemaakt.

Jante Wortel (DLH 8 januari 2016) is een van de drie genomineerden voor de Drentse Talentprijs Cultuur. De Drentse jury vindt haar teksten heel eigen. Jante kiest vaak voor bijzondere invalshoeken en is in staat om haar verhalen met haar eigenzinnige taal een verrassende draai te geven. Een landelijke jury beslist wie op 6 juni de winnaar wordt.

Op de longlist van de Brusseprijs staan twee biografieën: Geert van Oorschot, uitgever van Arjen Fortuin (DLH 8 april 2016) en Andreas Burnier, Metselaar van de wereld van Elisabeth Lockhorn (DLH 11 maart 2016). De prijs voor het beste journalistieke boek wordt 18 juni uitgereikt. Arjen Fortuin maakt met zijn boek ook kans op de Biografieprijs 2016. De jury van deze tweejaarlijkse prijs met daarin oa Nick ter Wal ( DLH 12 februari over Nanne Tepper)  zette zijn biografie van Geert van Oorschot op de shortlist .

Inge Schilperoord (DLH 12 februari 2016) maakt met Muidhond kans op de Libris Literatuur Prijs 2016. 9 Mei wordt de winnaar bekend gemaakt. Haar boek staat, net als Malva van Hagar Peeters (DLH 8 april 2016) ook op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs, voorheen de Gouden Boekenuil. De bekendmaking van deze prijswinnaar is op 5 juni.  Inge komt 18 juni a.s. naar het festival Zomerzinnen in Amen ( www.zomerzinnen.nl

inge schilperoord 1

nominaties

nominatiesGenomineerd zijn o.a.:

Inge Schilperoord     (DLH 12 februari 2016)
Nicolien Mizee         (DLH 9 oktober 2015)
Ronald Giphart        (DLH 9 januari 2015)
Annelies Verbeke en P.F.Thomese waren te gast op Zomerzinnen ( juni 2015)

7 Maart a.s. wordt de shortlist (6 titels)  bekend gemaakt 

 

januari 2016

De Longlist van de Erik Hazelhoff Prijs 2016 voor de beste biografie is bekend. Genomineerd zijn oa Elisabeth Lockhorn met Andreas Burnier, Metselaar van de wereld .Vrijdag 11 maart a.s. is zij te gast in De Literaire Hemel. En Arjen Fortuin met Geert van Oorschot, uitgever die vrijdag 8 april a.s. naar Amen komt.

Nominaties 2014

Oktober 2014

dik van der meulenDik van der Meulen (DLH 13 december 2013) heeft met zijn biografie Koning Willem III , 1817-1890 de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, de prijs voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Aan de prijs, die zondag 26 oktober werd uitgereikt in het radioprogramma OVT, is een geldbedrag van € 20.000,- verbonden. De jury prijst Van der Meulen om zijn ‚aanstekelijke, ironische schrijfstijl’. ‚Het leven van zijn hoofdpersoon leest bijna als een roman'. Van der Meulens boek liet liefst 348 andere historische inzendingen achter zich.

Jeroen van Zanten (DLH 13 december 2013) maakt met Koning Willem II 1792-1849 kans op de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2014.Deze prijs wordt tijdens het festival Het Grote Gebeuren op 1 november uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Groningen. Uit een totaal van 409 titels koos de jury tien boeken voor de shortlist: vijf in de categorie 'fictie' en vijf in de categorie ’non-fictie’. Verleden jaar was Auke Hulst met Kinderen van het ruige land (DLH 11 januari 2013) één van de twee prijswinnaars.

Ventoux
van Bert Wagendorp (DLH 11 oktober 2013) is genomineerd voor de NS Publiekprijs. Tot en met woensdagavond 19 november kan er via publieksprijs.nl op de in totaal zes genomineerde boeken worden gestemd. Op 19 november wordt in het tv-programma DWDD bekendgemaakt welk boek de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Boek van het Jaar wordt.