Foto's LH

Gezinsblad 08-02-2017

Hemels boekenprogramma

Annette Timmer en Albert Haar zijn bezig aan hun zestiende seizoen van De Literaire Hemel. Onder die naam interviewen ze iedere tweede vrijdag van de maand, van oktober tot en met april, in café De Amer in Amen drie schrijvers.

ASSEN – ,,Ik zit er vanaf het begin bij”, zegt Annette. ,,Wij zochten een sfeervolle locatie om voor publiek over literatuur te praten. Albert Haar kende Ab Sligter van De Amer goed en wist dat hij naast de vele bluesconcerten nog wel iets anders in zijn café wilde. Met een aantal mensen hebben wij Stichting De Literaire Hemel opgericht. En omdat Amen de locatie van De Literaire Hemel is, moesten het zeven bijeenkomsten per seizoen worden, want zeven is het heilige getal”, verklaart Annette de keuze.
,,We hebben een unieke formule bedacht. Per avond nodigen we drie gasten uit. Een schrijver van actuele Nederlandse literatuur. Iemand met regionale binding, dat kan zijn door de taal, het onderwerp van het boek of omdat de schrijver in het Noorden woont. En we hebben het onderdeel ‘Hemel of Hel’ waarin met een gast herinneringen worden opgehaald aan een overleden auteur. Dit kan bijvoorbeeld een groot bewonderaar zijn, een vriend, collega -schrijver of biograaf. Zo is het mogelijk om een schrijver die anders misschien in de vergetelheid raakt weer onder de aandacht te brengen.”
Naast de interviews is er bij binnenkomst, in de pauze en aan het eind van het programma instrumentale live muziek. Verder signeren de schrijvers hun boeken. Hiervoor wordt samengewerkt met Ingrid Verbruggen van boekhandel Van der Velde (voorheen Iwema) in Assen, die de boeken meeneemt. De Stichting krijgt subsidie van de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze en heeft enkele sponsors.

Annette speelt bij de programmering in op de actualiteit. ,,Ik maak daarom geen jaarprogramma. In september is onze folder met de najaarsprogrammering klaar en in december presenteren we de voorjaarsprogrammering.” Nieuw dit seizoen is de aandacht voor schrijvers met een migrantenachtergrond, zoals Sun Li en in maart Carolina Trujillo. ,,Ik ben zelf een enorme lezer, dus ik hou aardig bij wat er uitkomt. Als ik denk: dit is iets voor ons dan noteer ik dat. Verder heb ik contact met uitgeverijen en met schrijvers zelf. We hebben ondertussen meer dan 300 schrijvers in Amen gehad, dus een stevig netwerk opgebouwd. Schrijvers horen van elkaar ook over De Literaire Hemel. Wat wil je, met zo’n naam. De meesten komen uit de Randstad. Zij vinden het bijzonder en zijn heel verbaasd dat dit in zo’n klein dorpje bestaat. We krijgen veel complimenten voor de gastvrijheid en het geïnteresseerde publiek. We hebben vaste, trouwe bezoekers en mensen die gericht voor één van de schrijvers komen. Er ontdekken nog steeds mensen de hemel.”De volgende bijeenkomst is komende vrijdag, 10 februari. Albert interviewt dan Rudie Kagie over zijn memoir Hopman. Annette praat met Nop Maas over dichteres Hanny Michaelis, die tien jaar geleden overleed. Derde gast is Karin Amatmoekrim, geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze was elf jaar toen ze voor het eerst hoorde dat haar echte vader in Suriname woonde. Haar boek ‘Tenzij de vader’ is een portret van zowel vader als dochter. ,,Voor ons is altijd het grootste compliment als we horen: ‘Het was weer een Hemelse avond’.”
Aanvang: 20.30 uur. Entree is 15 euro voor volwassenen, voor jongeren tot en met 21 jaar 10 euro. Kijk voor meer informatie op www.literairehemel.nl.

Cindy Houwen
Foto Cindy Houwen

gezinsblad